Головна НОВИНИ Адвокатам області та іншим відвідувачам сайту про останні події в адвокатурі України

 Адвокатам області та іншим відвідувачам сайту про останні події в адвокатурі України

 

Адвокатське об’єднання вже повідомляло про офіційно оприлюдненні висновки Ради асоціацій адвокатів та правничих спілок Європи (CCBE) http://advocatura.org/index.php?option=com_content&view=article&id=315:otche-missii-soveta-advokatov-i-advokatskih-obedinenij-evropy-ccbe-po-situatsii-v-advokature-ukrainy-neofitsialnyj-perevod&catid=56:novini-obednannja&Itemid=133 та Міжнародної комісії юристів (ICJ). http://icj.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2014/02/Ukraine-Conflict-Disbarments-And-Suspensions-In-The-Legal-Profession-UKR-Interactive.pdf 

Суть їх зводиться до того, що легітимність установчого з’їзду адвокатів, який проходив в готелі «Русь» і який обрав керівництво Національної асоціації адвокатури на чолі з Ізовітовою викликає серйозні сумніви, а представництво делегатів на позачерговому з’їзді в смт. Затока Одеської області, який скасував усі рішення установчого з’їзду в готелі «Русь», відповідало Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Через втручання судів в процес створення органів адвокатського самоврядування висловлені серйозні сумніви щодо дотримання в Україні принципів самоврядування та незалежності адвокатури, закріплені у міжнародних та європейських нормативно-правових документах.

Щодо масових репресій стосовно адвокатів, які мали особливу думку на розвиток подій в адвокатурі, зокрема експерти CCBE вважають це абсолютно неприйнятним. Вони констатували, що така практика не відповідає європейським стандартам, а ті заходи, що застосовуються новою Асоціацією адвокатів України, нехарактерні жодній іншій європейській країні.

Організатори спроби знищення незалежності адвокатури, після усунення Верховною Радою Президента України Януковича В.Ф. (перший заступник глави адміністрації Президента України – Портнов А.В., Голова Вищого адміністративного суду України – Темкіжев І.Х.,) звільнені з посад і зникли в невідомих напрямках.

На сьогодні ми маємо першу реакцію в Україні на висновки ССВЕ та МКЮ, постановою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 17.02.2014 року проведення дисциплінарного провадження і позбавлення Висоцького В.І. права на заняття адвокатською діяльністю КДКА Київської області визнано незаконним а всі рішення КДКА скасовані. (http://advocatura.org/index.php?option=com_content&view=article&id=322:pershi-kroki-reaktsiyi-vladi-na-visnovki-ssve-brjussel-ta-mkju-zheneva-po-situatsiyi-v-advokaturi-ukrayini-karalni-zahodi-proti-visotskogo-viznani-nezakonnimi-i-skasovani&catid=56:novini-obednannja&Itemid=133)

25.02.2014 року група адвокатів прибула до офісу НААУ по вул. Ярославській, 6 в м. Києві з вимогою до голови НААУ Ізовітової Л.П., її заступника Гвоздія В.А. та голови ВКДКА Загарії В.М. про їх відставку. (http://pravo.ua/news.php?id=0040690) (http://pravo.ua/news.php?id=0040691)

Після того, як вони не змогли зв'язатися з Лідією Ізовітовою і Валентином Загарія і після відмови приїхати в офіс Валентина Гвоздія, адвокати прийняли рішення знаходитися (нести вахту) в офісі до появи зазначених осіб.

Деякий час потому голова ВКДКА Валентин Загарія приїхав в офіс НААУ і на вимогу адвокатів написав заяву про відставку.

26.02.2014 року Сергій Сафулько, адвокат, член Вищої ради юстиції, Голова ВККА IV -го скликання, Володимир Висоцький, адвокат, Голова  ВККА V-VI скликання, Клара Маргулян, адвокат м. Хмельницький, Роман Мартиновський, адвокат м.Севастополь, Аркадій Бущенко, адвокат м.Київ, Юхим Голянд, адвокат м. Харків, Геннадій Авраменко, адвокат м.Чернігів, Лариса Герасько, адвокат м. Мукачево, Олександр Задніпровський, адвокат м.Харків, Олександр Гончаренко, адвокат м.Харків, Наталія Хорунжа, адвокат м. Харків, Юрій Мартиненко, адвокат м.Київ, Ровшанбек Розметов, адвокат м.Київ, Ростислав Чернявський, адвокат м.Київ, Сергій Лапутько, адвокат м.Київ, Олексій Чернявський, адвокат м.Київ, Тимчишин Людмила, адвокат м.Київ, Роман Матіко, адвокат м.Тячів, Марина Котова, адвокат м.Харків, Людмила Киричко, адвокат м.Харків, Тетяна Шахматова, адвокат м.Харків, Євгеній Шахматов, адвокат м.Харків, Юлія Білюченко, адвокат м.Харків, звернулися до членів Ради адвокатів України, з вимогою негайно ініціювати проведення засідання Ради адвокатів України 28 лютого 2014 року на якому вирішити питання щодо проведення позачергового з’їзду адвокатів України.

Також на завтра, 27 лютого, призначено пленарне засідання ССВЕ, яке відбудеться у Відні, і яке розгляне питання щодо подій, пов’язаних з проведенням конференцій адвокатів у Чернігівській та Хмельницькій областях, які повідкликали законно обрані органи адвокатського самоврядування.

 

З повагою,     

Голова Адвокатського об’єднання
«Чернігівська обласна колегія адвокатів»,
Почесний професор Віденського
Міжнародного університету
      Г.М.Авраменко
 
 
 
 

 

 

Заступнику Голови Ради адвокатів України
Коваль Катерині Петрівні 

Членам Ради адвокатів України
Шевченко Ользі Григорівні
Кухарь Олексію Івановичу
Комарницькій Оксані Омелянівні
Большакову Євгену Володимировичу
Осиці Сергію Валентиновичу
Кошелі Василю Васильовичу
Смолі Ігорю Вікторовичу
Мнишенко Ірині Євгеніївні
Петровій Наталії Іванівні
Гречківському Павлу Миколайовичу
Сумській Наталії Дмитрівні
Маланюку Миколі Михайловичу
Репешко Павлу Івановичу
Полонському Юрію Мойсейовичу
Антипенко Аллі Іванівні
Бєлоусову Олегу Івановичу
Афанасієву Роману Володимировичу
Будз Тарасу Васильовичу
Веприцькому Сергію Сергійовичу
Горощенко Любові Володимирівні
Каденко Оксані Олегівні
Хомік Сергію Григоровичу
Божик Валерію Івановичу
Гринь Людмилі Василівні
Цуняку Володимиру Йосиповичу
Терещенко Тамарі Володимирівні
04071, м. Київ, вул. Ярославська, 6, поверх 5
 
 

Шановні колеги!

05 липня 2012 року із прийняттям Верховною Радою України Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», який набрав чинності 15 серпня 2012 року, мало початись демократичне реформування адвокатури в Україні.

Ті, хто стояв у витоці ідеї об’єднання адвокатури в Національну асоціацію адвокатів на засадах самоврядування, виходили з необхідності зміцнення української адвокатури, її незалежності та самоврядності для зростання її можливостей у сфері забезпечення захисту прав,свобод і законних інтересів  людини і громадянина.

Адвокати  прагнули  об’єднатись у справді самоврядну структуру, органи   якої могли б представляти адвокатів у взаєминах з державою та іншими національними та міжнародними організаціями, захищати їхні професійні права, забезпечувати постійне підвищення їхньої кваліфікації, справедливо розподіляти функції з надання безоплатної правової допомоги.

Система органів адвокатського самоврядування мислилась як здатна залучати всіх адвокатів до самоуправління адвокатської спільноти і повноцінно гарантувати незалежність останньої у наданні правової допомоги і захисту фізичним і юридичним особам на території нашої держави.

Однак, на завершальній стадії доробки законопроекту, в т.ч. завдяки зусиллям А.Портнова (радника тодішнього Президента України В.Януковича) та декого з нині діючих очільників адвокатури з проекту закону дивовижним чином зникли всі гарантії реального самоврядування та унеможливлення маніпулювання виборами до органів самоврядування, сваволі у їх діяльності тощо. Виникла реальна загроза створення замкненої на собі і неконтрольованої адвокатами квазі–бюрократичної структури, через яку держава могла закріпачити адвокатуру.

Наслідки не змусили себе довго чекати. Навіть те урізане і незахищене право кожного адвоката на участь у поетапному створенні органів адвокатського самоврядування як на регіональному, так і на  загальнодержавному рівнях виключно із адвокатів та виключно адвокатами, з гарантуванням права кожного адвоката обирати та бути обраним до органів адвокатського самоврядування, попри його формальну присутність в законі, було в реальності спаплюжено стосовно величезної частини адвокатської спільноти.

Заснування Національної асоціації адвокатів України та обрання її керівника, а також керівництва  Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної  комісії адвокатури відбувалось вкрай недемократичним шляхом: від участі в установчому З’їзді було відсторонено біля 24 регіональних делегацій адвокатів шляхом силового захоплення приміщення найманою охороною, застосування сили до недопущеної до участі в З’їзді більшості делегатів та обману щодо певної частини допущених.

Спроба адвокатів, яких незаконно не допустили на З’їзд, провести його на цілком законних підставах окремо та відстояти легітимність саме того З’їзду, який провадився легітимним органом ВККА та за участю домінуючої більшості регіонів стикнулись з очевидною змовою Міністерства юстиції та «угодної» владі меншості.

Більш того, щойно зареєструвавшись новообране меншістю керівництво почало переслідування інакомислячих адвокатів аж до позбавлення адвокатських свідоцтв. Активно було задіяно судову систему для придушення спроб відстояти самоврядування та права адвокатів на участь у такому.

До так званої «влади» в адвокатурі, за підтримки діючої в Україні влади прийшли люди, які не зрозуміли суть реформ, та інтереси яких, нічого спільного з інтересами адвокатури в цілому не мали. Головою Національної асоціації  адвокатів України, з грубими порушеннями діючого законодавства «обрана» Ізовітова Л.П. - державний чиновник 1  рангу та Голова ВКДКА Загарія В.М., який навіть не мав належної для адвоката юридичної освіти і ніколи не займався юридичною практикою. Як зазначалось, для цього, названим діячам від адвокатури знадобилось захоплення установчого з'їзду адвокатів України, де під головуванням  адвоката Рафальскої І.В. й  були обрані «керманичі» адвокатури, та зі складу Вищої ради юстиції викинуто адвоката, і «обрано» суддю - очільника ВАСУ Темкіжева І.Х.

Обрані органи адвокатського самоврядування фактично були зламані, залякані керівництвом НААУ та ВКДКА і прийняли цілий ряд рішень, які привели до встановлення над адвокатурою контролю з боку влади, позбавлення адвокатури незалежності,  та поставили її на межу фактичного знищення.

Особи, які називають себе керівниками адвокатури, фактично зрадили принципам адвокатського самоврядування, що потягло за собою знищення свободи здійснення адвокатської діяльності та цинічного створення перешкод адвокатам для здійснення адвокатської діяльності. Керівництво адвокатури зайняло позицію наруги над простими адвокатами та співпраці з владою, докази чого, оприлюдненні в засобах масової інформації, знаходяться в справах адміністративних та загальних суддів, де була організована цинічна протиправна розправа з адвокатами. Ці керівні особи, використовуючи власний вплив та вплив окремих представників влади, фактично повернули проти адвокатів судову машину, а при необхідності використовували можливості правоохоронних органів.

Так було з організацією позовів проти ВККА, яка намагалась забезпечити реалізацію прав адвокатів на участь в установчих конференціях, так було з введенням так званого «квотного» принципу при організації і проведенні конференцій в окремих регіонах та позбавлення права адвокатів потрапити на такі конференції через задіяння працівників спеціальних органів, так було при організації позасудового, судового і кримінального переслідування адвокатів, в тому числі, членів Ради адвокатів України та ВКДКА. Таку позицію теперішнє керівництво адвокатури займало і в питаннях організації захисту адвокатів, які переслідувались владою.

Особливо цинічним стало встановлення плати за стажування в розмірі більш 23000 гривен, а «документування» адвокатської діяльності досягло таких меж, за яких її здійснення стало вкрай ускладненим.

Найбільш обурливим є те, що Рада адвокатів України, як і НААУ взагалі, не затверджували ані кошторису, ані основних напрямків витрачання коштів – або фактично це є бізнес-машиною певного кола осіб.

Деякі рішення Ради адвокатів України, як наприклад, заборона на участь в адвокатському самоврядуванні осіб, які раніше притягувались до дисциплінарної відповідальності, або порядок передачі справ про дисциплінарну відповідальність адвокатів з одного регіону до іншого, визначені в прийнятих положеннях, регламентах, створення так званих комітетів і комісій, затвердження порядку голосування на ВКДКА та багато інших, не тільки протирічать Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», але і не узгоджуються з нормами міжнародно-правових актів, визнаних Україною.

Методи діяльності нового керівництва адвокатури та розмах їх діяльності досяг такого масштабу, що на проблеми в українській адвокатурі змушені були звернути увагу такі міжнародні адвокатські інституції, як Рада асоціацій адвокатів та правничих спілок Європи й Міжнародна комісія юристів, які в своїх доповідях відзначили проблеми, пов’язані зі створенням Національної асоціації адвокатури України та проведенням Установчого з’їзду адвокатів України, порушенням великої кількості  дисциплінарних проваджень відносно адвокатів в Україні та прийняттям рішень за цими провадженнями про припинення чи зупинення права на заняття адвокатською діяльністю.

Незважаючи на серйозний характер фактичних звинувачень нового керівництва у не правовий спосіб створення Національної асоціації адвокатів України та ескалації конфлікту у адвокатському середовищі шляхом переслідування адвокатів з боку підконтрольних керівництву НААУ та ВКДКА органів адвокатського самоврядування, очільники адвокатури продовжували робити вигляд, що нічого не сталося і жодним чином не відреагували на доповіді Ради асоціацій адвокатів та правничих спілок Європи і Міжнародної комісії юристів, чим фактично висловили свою неповагу до них.

Останні заяви з боку керівництва НААУ та ВКДКА стосовно голослівних звинувачень на адресу адвокатів та схвалення «ручних» законів, що були прийняті «пакетом» на засіданні Верховної Ради України 16 січня 2010 року, свідчать про їх свідому підтримку дій колишньої влади, спрямовані на обмеження прав і законних інтересів громадян України і приниження ролі адвокатів у суспільстві.

Дії пані Ізовітової Л.П., пана Загарії В.М. та інших керівників, в тому числі, і регіонального рівня, вкрай негативно сприймаються адвокатською спільнотою, та в світлі подій сьогодення вимагають негайного проведення з’їзду адвокатів України  задля знайдення шляхів виходу із ситуації, яка склалась в адвокатурі України, сформування органів адвокатського самоврядування, які б дійсно опікувались вирішенням проблем адвокатів, а не створенням штучних перешкод адвокатам у їх професійній діяльності,  реанімації пропозицій до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», які були викинуті з проекту перед поданням його до Верховної Ради України бувшим президентом Януковичем В.Ф. та його симпатиками, котрі посіли чільні місця «керманичів» адвокатури, а насправді – провідників державного тиску на адвокатуру.

Згідно статті 55 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» засідання Ради адвокатів України скликаються головою Ради адвокатів України, а в разі його відсутності - одним із заступників голови не рідше одного разу на два місяці. Засідання Ради адвокатів України може бути також скликане за пропозицією не менш як однієї п’ятої від загального складу членів Ради.

Відповідно до статті 54 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» з'їзд адвокатів України скликається не рідше одного разу на три роки. З’їзд адвокатів України скликається у шістдесятиденний строк за ініціативою Ради адвокатів України або на вимогу не менш як однієї десятої від загальної кількості адвокатів, включених до Єдиного реєстру адвокатів України, або не менш як однієї третини рад адвокатів регіонів.

Звертаємось до Вас, шановні члени Ради адвокатів України, з вимогою негайно ініціювати проведення засідання Ради адвокатів України 28 лютого 2014 року на якому вирішити питання щодо проведення позачергового з’їзду адвокатів України.


«26» лютого 2014 р.

З повагою 

Сергій Сафулько, адвокат,
член Вищої ради юстиції,
Голова ВККА IV -го скликання 

Володимир Висоцький, адвокат,
Голова  ВККА V-VI скликання 

Клара Маргулян, адвокат м. Хмельницький
Роман Мартиновський, адвокат м.Севастополь
Аркадій Бущенко, адвокат м.Київ
Юхим Голянд, адвокат м.Харків
Геннадій Авраменко, адвокат м.Чернігів
Лариса Герасько, адвокат м. Мукачево
Олександр Задніпровський, адвокат м.Харків
Олександр Гончаренко, адвокат м.Харків
Наталія Хорунжа, адвокат м. Харків
Юрій Мартиненко, адвокат м.Київ
Ровшанбек Розметов, адвокат м.Київ
Ростислав Чернявський, адвокат м.Київ
Сергій Лапутько, адвокат м.Київ
Олексій Чернявський, адвокат м.Київ
Тимчишин Людмила, адвокат м.Київ
Роман Матіко, адвокат м.Тячів
Марина Котова, адвокат м.Харків
Людмила Киричко, адвокат м.Харків
Тетяна Шахматова, адвокат м.Харків
Євгеній Шахматов, адвокат м.Харків
Юлія Білюченко, адвокат м.Харків