Головна НОВИНИ Конституційний Суд може визнати карантинні обмеження бізнесу та зарплат держслужбовців і суддів неконституційними

Конституційний Суд може визнати карантинні обмеження бізнесу та зарплат держслужбовців і суддів неконституційними

 

У разі прийняття такого рішення бізнес може вимагати відшкодування завданих Урядом збитків завданих карантинними обмеженнями за рахунок бюджету

(детальні консультації у офісі у справах Європейського Суду з прав людини +380462 67 67 43)


Велика палата Конституційного Суду України 2 липня на пленарному засіданні у формі письмового провадження розглянула 
справу за конституційним поданням Верховного Суду щодо відповідності Конституції України окремих положень постанови КМУ про встановлення карантину. Про це інформує сайт КСУ.

Оспорюваними положеннями на період дії карантину встановлено заборону, зокрема, на проведення масових заходів (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших), роботу закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, проведення закладами охорони здоров'я планових заходів з госпіталізації, а також передбачено обов'язкову самоізоляцію осіб, які досягли 60-річного віку.

Верховний Суд також зазначає, що оспорюваними положеннями законів України встановлено граничний розмір оплати праці працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ, зупинено безспірне списання коштів державного бюджету та місцевих бюджетів на підставі рішення суду.

Автор клопотання вважає, що оспорювані положення нормативно-правових актів на період дії карантину встановлюють непропорційні обмеження права на свободу пересування, права на мирні зібрання, права на підприємницьку діяльність, права на доступ до медичної допомоги. Верховний Суд також вбачає непропорційне обмеження рівня матеріального забезпечення працівників бюджетних установ, що, на думку Верховного Суду, порушує принцип верховенства права, гарантії незалежності суддів.

КСУ завершив дослідження матеріалів справи у відкритій частині пленарного засідання та перейшов до закритої частини для ухвалення рішення.