Головна НОВИНИ Відомості з ЄРДР можна отримати на адвокатський запит: рішення ВП ВС

Відомості з ЄРДР можна отримати на адвокатський запит: рішення ВП ВС

Суть справи: адвокат звернувся з позовом до Генеральної прокуратури України, в якому просив визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо належного розгляду адвокатських запитів про надання інформації.

Також позивач просив зобов'язати ГПУ надати запитувану інформацію, а саме: чи провадиться відповідачем (структурними підрозділами, територіальними органами прокуратури) досудове розслідування у кримінальних провадженнях, за якими до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про вчинення його клієнтом кримінальних правопорушень, та кримінальних провадженнях, у яких він є учасником (стороною), а якщо провадиться, то повідомити:

- повний перелік кримінальних проваджень;

- коли саме, за яким номером, щодо яких обставин та за якою кваліфікацією внесені відповідні відомості до ЄРДР;

- яким саме учасником (стороною) він є і яких саме кримінальних проваджень, їх номер (номери);

- чи здійснювалося стосовно нього повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень і якщо здійснювалося, то коли, у яких кримінальних провадженнях та за якими статтями Кримінального кодексу.

Місцевий та апеляційний суди задовольнили такий адміністративний позов.

Велика Палата Верховного Суду ж задовольнила такі позовні вимоги частково, вказавши наступне.

Відповідну постанову у справі № 826/7244/18 Велика Палата ВС прийняла 08.04.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"адвокатський запит - письмове звернення адвоката до органу державної влади, органу місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об'єднань про надання інформації, копій документів, необхідних адвокату для надання правової допомоги клієнту.

Наведеним критеріям відповідають відомості про можливу протиправну діяльність особи, одержані органом досудового слідства у порядку реалізації своєї правоохоронної функції, задокументовані і внесені до ЄРДР.

ГПУ як державний орган і суб'єкт владних повноважень є розпорядником такої інформації.

Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що ГПУ необґрунтовано відмовила позивачу в наданні запитуваної ним в адвокатських запитах інформації, а саме щодо переліку кримінальних проваджень, за якими до ЄРДР внесені відомості про вчинення його клієнтом кримінальних правопорушень, а також стосовно дат, номерів, обставин та кваліфікації внесених відомостей до ЄРДР.

У ч. 2 ст. 214 КПК, зокрема, передбачено, що досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до ЄРДР.

Таким чином, інформацією, яка містить таємницю досудового розслідування, є та, яку було створено або одержано відповідачем у кримінальному провадженні після внесення до ЄРДР відомостей про вчинення кримінального правопорушення. Доступ до такої інформації мають учасники кримінального провадження та інші особи у спеціальному порядку, визначеному КПК.

Велика Палата зазначила, що інша частина запитуваної інформації, яку просив надати позивач, є наслідком проведення досудового розслідування у конкретному кримінальному провадженні та містить таємницю досудового розслідування, отримати яку позивач як адвокат може виключно в порядку, визначеному КПК.