Головна НОВИНИ До уваги адвокатів!

До уваги адвокатів!

      Адвокати, як сторони процесу, їхні представники або консультанти сторін, користуються імунітетом від юридичного процесу (за національним законодавством дисциплінарного, адміністративного, цивільного та кримінального процесу) стосовно зроблених ними усних або письмових заяв або документів чи інших доказів, пред'явлених у Європейському Суді з прав людини чи поданих до нього. Скасувати повністю або частково такий імунітет може тільки Європейський Суд з прав людини.

Рішенням КДКА Чернігівської області №3-10/16 від 04.03.2016 року відносно адвоката Авраменка Г.М. порушена дисциплінарна справа на підставі висновків довідки члена дисциплінарної палати КДКА Сергієнка А.М. за результатами перевірки звернення клієнта адвоката Авраменка Г.М., який у своєму звернення до КДКА вважав, що адвокатом складена неякісна заява до Європейського Суду з прав людини.

            Постановою Чернігівського окружного адміністративного суду від 05 квітня 2016 року за результатами розгляду адміністративного позову адвоката Авраменка Г.М. у справі  № 825/533/16 рішення КДКА Чернігівської області №3-10/16 від 04.03.2016 року було визнано протиправним та скасоване.

Приймаючи таке рішення суд виходив з того, що порушуючи дисциплінарну справу дисциплінарна палата не врахувала норм національного законодавства та Положення про порядок прийняття та розгляду скарг щодо неналежної поведінки адвоката, яка може мати наслідком його дисциплінарну відповідальність, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 30.08.2014 року № 120, які регламентують можливість порушення дисциплінарної справи стосовно адвоката.

Крім того, суд вказав на наступне.

Відповідно до Європейської угоди про осіб, які беруть участь у процесі Європейського суду з прав людини, ратифікованої Законом України N 1846-IV від 23.06.2004 року, а саме п.п. 1 а)  статті 1 до осіб, до яких застосовується ця Угода, належать будь-які особи, які беруть участь у процесі, порушеному в Суді, як сторони процесу, їхні представники або консультанти.

Пунктом 1 ст. 2 даної Угоди передбачено, що особи, згадані у пункті  1 статті 1 цієї Угоди, користуються імунітетом від юридичного процесу стосовно зроблених ними усних або письмових заяв або документів чи інших доказів, пред'явлених у Суді чи поданих до нього.

Згідно пункту 2 статті 5 Угоди: a) скасувати повністю або частково імунітет, передбачений у пункті 1 статті 2 цієї Угоди, може тільки Суд; він не тільки має право, але й зобов'язаний скасувати імунітет у будь-якому випадку, коли, на його думку, такий імунітет може перешкоджати відправленню правосуддя і коли його повне або часткове скасування не зашкоджує цілі, визначеній у пункті 1 цієї статті; b) імунітет може бути скасований Судом або ex officio, або на прохання будь-якої Договірної  Сторони чи будь-якої відповідної особи; c) рішення про скасування імунітету чи про відмову від скасування імунітету мають супроводжуватись зазначенням причин.

Відповідачем не спростовано та не надано суду доказів скасування імунітету, встановленого п. 1 ст. 2 Угоди стосовно позивача, його юридичної відповідальності за підготовлений ним документ.