Головна НОВИНИ Заява претендента про участь у конкурсі з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги

Відповідно до наказу від 25.07.2013 № 752/7 «Про проведення конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги» Міністерством юстиції України прийнято рішення про проведення конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Конкурс проводиться з метою залучення адвокатів до надання правових послуг, визначених частиною другою статті 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»:

захист від обвинувачення;

здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

складення документів процесуального характеру.

З 1 січня 2014 року безоплатна вторинна правова допомога надаватиметься, зокрема, також у цивільних та адміністративних справах малозабезпеченим особам, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям та іншим категоріям осіб, визначеним у частині першій статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Згідно пункту 18 Порядку і умов проведення конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1362 (із змінами) претендент подає разом із заявою такі документи:

копію паспорта;

копію реєстраційного номера облікової картки платника податків;

копію свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю;

копію трудової книжки (відсутність у претендента трудової книжки зазначається у заяві);

копію документів про освіту;

біографічну довідку (за встановленою Мін’юстом формою);

анкету (за встановленою Мін’юстом формою);

мотиваційний лист (до 500 слів) у довільній формі за підписом претендента.

Заяви та документи, необхідні для участі у конкурсі, приймаються до 2 жовтня 2013 року Головним управлінням юстиції у Чернігівській області та міським управліннями юстиції.

Конкурс проводиться у три етапи:

- перший етап – розгляд документів, поданих претендентами: 15 жовтня 2013 року за адресою: 14000, м. Чернігів, пр-т Миру, 43;

- другий етап – письмове тестування претендентів: 18 жовтня 2013 року з 10 до 12 год. за адресою: 14000, м. Чернігів, пр-т Миру, 43;

- третій етап – співбесіди з претендентами: 24 жовтня 2013 року за адресою: 14000, м. Чернігів, пр-т Миру, 43.

Точний час співбесіди кожного претендента буде окремо повідомлено під час реєстрації для проходження письмового тестування.

Наголошуємо, що згідно п. 2 Порядку оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2012 року № 305 (із змінами) (далі - Порядок) оплата послуг адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги здійснюється один раз на місяць не пізніше останнього робочого дня цього місяця виходячи з розміру оплати за годину роботи адвоката:

за фактичний час роботи адвоката з надання безоплатної вторинної правової допомоги на підставі доручення центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі - центр) та акта наданих послуг, довідки про виконання окремих дій з надання безоплатної вторинної правової допомоги, підтвердженої копіями відповідних процесуальних документів, яка є невід’ємною частиною акта та оформляється згідно з додатком, - у разі надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, зазначеним в абзацах другому - шостому і восьмому пункту 1 цього Порядку;

відповідно до Методики обчислення розміру винагороди адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальних провадженнях, на підставі доручення центру та акта наданих послуг, розрахунку розміру винагороди адвоката за надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному провадженні та витрат, пов’язаних з наданням безоплатної вторинної правової допомоги, підтвердженого копіями відповідних процесуальних документів, який є невід’ємною частиною акта та оформляється згідно з додатком до зазначеної Методики, - за кожною завершеною стадією провадження, на якій адвокат здійснює або здійснював захист.

Розмір оплати за годину роботи адвоката з надання безоплатної вторинної правової допомоги становить 2,5 відсотка мінімальної заробітної плати, визначеної законом на час надання послуг адвокатом (пункт 3 Порядку).

Пунктом 4 Порядку передбачено, що робота адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, зазначеним в абзацах другому - шостому і восьмому пункту 1 цього Порядку, у нічний час, вихідні, святкові та неробочі дні оплачується у подвійному розмірі за годину роботи.

У разі прибуття адвоката до затриманої особи пізніше встановленого законодавством строку без поважних причин розмір оплати послуг такого адвоката, наданих цій особі, зменшується вдвічі.

За наявності підтвердних документів адвокатам відшкодовуються витрати, пов’язані з наданням безоплатної вторинної правової допомоги:

на проїзд транспортом загального користування (крім авіаційного);

на пально-мастильні матеріали відповідно до нормативів, визначених для бюджетних установ, - у разі використання власного транспортного засобу через об'єктивну неможливість (нічний час, відсутність транспортного сполучення) прибути у визначений час до місця конфіденційного побачення із затриманою особою за допомогою транспорту загального користування.

Відшкодування таких витрат здійснюється один раз на місяць не пізніше останнього робочого дня цього місяця (пункт 5 Порядку).

Згідно листа Координаційного центру з надання правової допомоги від 19.09.2013 № 25-996 планується вдвічі збільшити базовий рівень компенсації за годину роботи адвоката та запровадити систему додаткових стимулюючих коефіцієнтів за здійснення активного захисту. Передбачається, що середній рівень компенсації за одну цивільну або адміністративну справу (попередній аналіз справи, збір інформації та документів, підготовка позовної заяви або заперечення проти позову, участь у судовому засіданні суду І інстанції, підготовка апеляційної скарги або відповідного заперечення, участь у судовому засіданні апеляційного суду) становитиме 3532,20 грн.

Більш детальна інформація щодо проведення конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги розміщена на сайт Координаційного центру з надання правової допомоги http://legalaid.gov.ua/ua/.