Головна НОВИНИ До уваги адвокатів, персональні дані яких знищені в ЄРАУ
Міністру юстиції України
Лукаш О.Л.
01001, м. Київ, вул. Городецького, 13
 
Голові Державної служби з питань захисту персональних даних
Мервінському О.І.
02660, м. Київ, вул. Марини Раскової, 15
 
Голові Ради адвокатів України
Ізовітовій Л.П.
01021, м. Київ, вул. Інститутська, 24/7, кв. 84
 
Адвоката_______________________________
Свідоцтво №____ від_____________________
адреса_________________________________
 

27 липня 2013 року Рада адвокатів України прийняла рішення про скликання конференції адвокатів Чернігівської області та затвердила квоту представництва один делегат від трьох адвокатів, адреси робочого місця яких включені до Єдиного реєстру адвокатів України у Чернігівській області. Таких адвокатів в Чернігівській області 436.

Однак цим же рішенням Рада затвердила список адвокатів, які мають право приймати участь у зборах по обранню делегатів конференції у кількості 117 адвокатів, які мають обрати 39 делегатів, а 319 адвокатів, які мали обрати ще 106 делегатів, позбавила такого права.

30.08.2013 року створений Радою адвокатів оргкомітет провів такі збори, на яких було обрано 39 делегатів, які в свою чергу 18.09.2013 року провели конференцію і прийняли рішення про переобрання усіх органів адвокатського самоврядування Чернігівської області.

Вважаючи такі рішення Ради адвокатів України та конференції адвокатів Чернігівської області незаконними, кілька адвокатів пред’явили позов в Деснянський районний суд Чернігівської області про скасування вказаних рішень і захист своїх прав на обрання делегатів конференції.

315 адвокатів, права, яких були порушені, в тому числі і я, були залучені в якості третіх осіб без самостійних вимог.

Після пред’явлення позову персональні дані всіх 319 адвокатів, які знаходилися в Єдиному реєстрі адвокатів України, в тому числі і мої, за чиєюсь вказівкою були знищені.

Згідно ст. 2 Закону  України "Про захист персональних даних" обробка персональних даних - будь-яка дія або сукупність дій, таких як збирання, реєстрація, накопичення, зберігання, адаптування, зміна, поновлення, використання і поширення (розповсюдження, реалізація, передача), знеособлення, знищення персональних даних, у тому числі з використанням інформаційних (автоматизованих) систем.

В частинах 5, 6 ст. 6 Закону  України "Про захист персональних даних" передбачено, що обробка персональних даних (знищення персональних даних) здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Не допускається обробка даних про фізичну особу (знищення персональних даних) без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Ані Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ані жодним іншим законом не передбачено знищення персональних даних з Єдиного реєстру адвокатів України, навіть у разі смерті адвоката.

Згідно ст. 8 Закону  України "Про захист персональних даних" суб’єкт персональних даних має право на захист своїх персональних даних від незаконної обробки та випадкової втрати, знищення, пошкодження у зв'язку з умисним приховуванням, ненаданням чи несвоєчасним їх наданням, а також звертатися із скаргами на обробку своїх персональних даних до органів державної влади та посадових осіб, до повноважень яких належить забезпечення захисту персональних даних, або до суду.

Оскільки знищення моїх персональних даних в Єдиному реєстрі адвокатів України перешкоджає моїй адвокатській діяльності і здійснено не у випадку, визначеному законом, прошу негайно вжити заходів до поновлення моїх прав та притягнути винних до відповідальності.

 

Додаток: витяг з ЄРАУ про данні, які були знищені, копія свідоцтва адвоката.

 

«______» вересня 2013 року

 

Адвокат                                                                                            ____________________

 

 

Примітка: витяги з ЄРАУ на адвокатів, персональні дані яких знищені знаходяться в Раді адвокатів Чернігівської області, обраної установчою конференцією адвокатів області. м. Чернігів, вул. Горького, 1, тел. (0462) 67 67 43