Головна НОВИНИ Страйки адвокатів

ХВИЛЯ СТРАЙКІВ АДВОКАТІВ ПРОКОТИЛАСЯ СВІТОМ

У світі прокотилися страйки адвокатів, протести з вимогами дотримання професійних і соціальних прав адвокатів, незалежності адвокатури.

ГРУЗІЯ. Представники Асоціації адвокатів Грузії беруть участь у страйку, як повідомляється у заяві Виконавчої ради Асоціації адвокатів Грузії, на знак протесту проти ситуації в судочинстві з кримінальних справ, у котрій "адвокати не мають можливості реалізувати свої професійні обов’язки". Захисники вимагають від влади забезпечити реальний захист прав людини незалежним і справедливим судом, створення ефективного механізму перегляду несправедливих вироків. Один з членів страйкового комітету адвокат Гела Николаішвілі заявив, що у разі, якщо влада не врахує ці вимоги та не приділить необхідної уваги існуючій в країні проблемі, страйк адвокатів почнеться в усій Грузії. З початку квітня адвокати провели низку акцій, трьохденний попереджувальний страйк. Адвокати заявили, що до виконання їх вимог акції будуть носити перманентний характер. Серед учасників акції був і адвокат Малхаз Джангірашвілі, котрий з аналогічними вимогами протягом місяця голодував біля офісу Народного захисника Грузії. Адвокати вимагають змін до процесуального законодавства та внесення у Кодекс норми про прецедентність прийнятих рішень у відповідності зі ст.6 Європейської конвенції з прав людини. В протилежному випадку, на думку адвокатів, участь у судових процесах втрачає усілякий сенс. Крім того, адвокати вимагають допустити телекамери на судові засідання. На питання газети "Резонанси", що відбудеться, якщо замість страйкуючих адвокатів судді призначать державних захисників, керівник страйкового комітету адвокатів Заза Хатіашвілі відповів, що таких усього 20 і такої кількості не вистачить. Виконавча Рада Асоціації адвокатів Грузії підтримала страйк і у своїй заяві дала різко негативну оцінку існуючим тенденціям у судочинстві в кримінальних справах, вважаючи невідкладною необхідністю прийняття ряду заходів з тим, щоби влада забезпечила реальний захист прав людини за допомогою незалежного та справедливого суду.

ІНДІЯ. За повідомленням інформагентств майже 100 тисяч адвокатів в усіх округах, містах Індії відмовилися виходити на роботу. Страйк об’явлено безстроковим. Підставою для цього стало рішення адміністрації 83 мільйонного штату Біхар підвисити розмір держмита, що сплачується при зверненні до суду (РІА "Новини"). Як заявив голова Всеіндійської колегії адвокатів Адиш Аггарвала, після такого суттєвого підвищення малозабезпечені громадяни припинять звернення до судів. Таку ж спробу в 2002 році було зроблено у штаті Західна Бенгалія, однак тоді адвокати об'явили безстроковий страйк і через 40 днів уряд вимушений був скасувати своє рішення. Тоді ж аналогічне рішення для поповнення бюджету за рахунок держмита прийняла і влада штату Мадхья-Прадеш, однак також скасувала через два дня своє рішення через протиборство адвокатів, які об’явили страйк.

ІЗРАЇЛЬ. Реформа судової виконавчої служби в цій країні має відбутися у травні, оскільки труднощі, що пов’язані зі стягуванням податків, негативно впливають на економіку, а громадяни роками чекають виконання відповідних рішень судів. Крім того, багато громадян стикаються із ситуацією, коли забувши про невеликий борг, отримують лист від адвоката з вимогою сплатити набагато більші кошти, бо до старого боргу приєднуються не тільки штраф, а й гонорар самого адвоката, що складає значний відсоток від суми боргу. Реформа передбачає створення спрощеної системи стягнення невеликих боргів без втручання адвокатів, оскільки виконавча служба стане самостійним органом, поза судовою системою. Проти реформи ведуть боротьбу ізраїльські адвокати, яким реформа принесе втрату суттєвої частини доходів.

ГРЕЦІЯ. Як повідомило грецьке видавництво ERT, в країні - всезагальний страйк проти пенсійної реформи. 8 квітня 2008 р. до нього приєдналися лікарі, банківські службовці, інженери, енергетики, журналісти, юристи, адвокати. Аналогічні страйки проходили у грудні 2007 р. та у лютому 2008 р. Страйкарі виступають проти пенсійної реформи, якою, зокрема, передбачається підвисити вік виходу на пенсію.

ІСПАНІЯ. За повідомленням, що розміщено у електронній версії газети Mundo, з 4 лютого 2008 р. триває страйк суддів, адвокатів, секретарів судів. Працівники судів вимагають підвищення заробітної плати на більш ніж 200 євро. Страйкарі захопили будівлю Міністерства юстиції, в судах не розглядалися справи, не проводилася реєстрація новонароджених та померлих. За повідомленням РІА Новини президент Генеральної ради адвокатури Карлос Карнисер попередив, що продовження страйку може призвести до непередбачуваних наслідків і просив Міністра юстиції зробити все можливе для щонайшвидшого поновлення роботи судів.

Страйки адвокатів останніми роками стають доволі розповсюдженим явищем у світі. Ось коротка хроніка адвокатіських протестів за останні кілька років: 

ПАКИСТАН. 2007 рік. У Пакистані в минулому році сотні адвокатів розпочали страйк і відмовилися виходити на роботу. У сутичках з поліцією 20 адвокатів отримали поранення.Невдоволення юристів викликало звільнення вищого судді Пакістана Мухаммеда Чадхрія, а також інших високопосадовців юристів. В країні було затримано 60 суддів, частина з яких знаходилася під вартою на момент страйку. Юристи Пакистану, серед котрих авторитетні адвокати та судді, заявили про початок страйку і вимагали поновити юридичну систему, що існувала в Пакистані до введення надзвичайного стану.

ІТАЛІЯ. 2006 рік. За повідомленням РІО НОВИН, не дивлячись на загальний тріумф після перемоги на чемпіонаті миру з футболу, тільки італійські адвокати проявили незадоволеність, і не скасували заплановану акцію протесту. У період з 10 по 21 липня вони з'являлися в судах тільки у виключних і термінових випадках. Адвокати не виконують свою роботу на знак незгоди з лібералізаційними заходами, запропонованими міністром економічного розвитку, які передбачають скасування мінімальної межі оплати професійних послуг і дає приватним професійним студіям, зокрема, адвокатським, право рекламувати свою діяльність. Асоціація італійських адвокатів вважає, що ці заходи "позбавляють професію гідності".

УЗБЕКИСТАН. 2003 рік. Більше 400 адвокатів Ташкента майже десять днів у грудні 2003 р. проводили страйк. Вони пояснювали свої дії постійними порушеннями їх права на адвокатську діяльність та втручанням міністерства внутрішніх справ та служби національної безпеки, суддів, прокурорів, інших владних структур в їх роботу. Однією з причин страйку був й вкрай низький рівень оплати праці адвокатів. За повідомленням прес-центру Ініціативної групи незалежних правозахисників Узбекистану, адвокати посилалися також на постійні порушення кримінально-процесуального кодексу - судові процеси та допити проводилися за відсутності адвоката, яких вимушували підписувати протоколи, фальсифікації на слідстві та в судовому розгляді, несправедливі вироки.

МОЛДОВА. 2003 рік. Страйк молдовських адвокатів, що відбувся 17-18 листопада 2003 р., Вища рада магістратури розцінила як порушення права на захист сторін в процесі, гарантованого Європейською конвенцією про захист прав людини. МОЛДПРЕС повідомив, що Вища судова палата вважає, що через страйк адвокатів не розглядалися кримінальні і цивільні справи в усіх судових інстанціях. ВСП направила адвокатам республіки звернення, в якому просила їх повернутися на робочі місця, а вимоги, висунуті на ІІ позачерговому З'їзді адвокатів Молдови, радила вирішувати шляхом законодавчої техніки. Вища судова палата рекомендувала Міністерству юстиції бути більш активним у переговорах з урядом у вирішенні вимог адвокатів.